Γιάννης Σμαραγδής, να μείνει η φλόγα του ελληνισμού αναμμένη
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής στην παρέμβασή του για τον πολιτισμό την τέχνη και τον αθλητισμό χαρακτήρισε την τέχνη ως «το δροσερό αεράκι της ζωής» και τον χρόνο ως «την κινούμενη εικόνα της αιωνιότητας» .
Όπως είπε η τέχνη, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός έχουν κοινά σημεία. Και κυρίως ενεργοποιούν εκείνα τα σημεία της ζωής που μπορούν να μας ενώσουν με τη θετική ενέργεια του σύμπαντος.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική φιλοσοφία για τον τρόπο ζωής σημειώνοντας ότι «η ψυχή επικοινωνεί με το σώμα που ενδύει την ψυχή». Και τόνισε ότι το σώμα όταν μπορέσει μέσα από την άσκηση να φθάσει στην τελειότητα, τότε συνομιλεί με την ψυχή και βρίσκει έναν τρόπο να ενταχθεί στην αρμονία του σύμπαντος.
Ο κ. Σμαραγδής τόνισε ότι έχουμε χρέος ακολουθώντας τη φιλοσοφία των προγόνων μας ο καθένας από εκεί που βρίσκεται να φθάσει στην τελειότητα ώστε να ανορθωθεί το ανθρώπινο γένος. Η ευθύνη είναι μεγάλη του καθενός ανθρώπου. Για μας ακόμη περισσότερο που κουβαλάμε αξίες όπως είναι ο Ολυμπισμός.
Σωστά ειπώθηκε η ιδεολογία του Ολυμπισμού. Όπως σωστά θα μπορούσε να ειπωθεί η ελληνική ιδεολογία που είναι η απόλυτη αρμονία σώματος και ψυχής εναρμονισμένα τα δύο σε ένα μέσα στην αρμονία του σύμπαντος.
Επειδή λοιπόν το μέλλον της ανθρωπότητας είναι το παρελθόν της, ό,τι γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση μόνο καλό κάνει.
Και επειδή η ανθρωπότητα που το βλέπουμε έχει χάσει το μέτρο, όταν θα το επανεύρει ή μάλλον όταν θα το αναζητήσει σημαίνει ότι θα έχει συνέλθει, θα έχει φύγει η επιρροή από την εισβολή του κακού. Και θα προσπαθήσει να έρθει ο άνθρωπος και η κοινωνία σε μια ισορροπία με ό,τι μας γέννησε
Ο κ. Σμαραγδής τόνισε ότι από τη στιγμή που εμείς τηρούμε τις αρχές και τις αξίες που ο ελληνισμός γέννησε τότε όλοι για να αναβαθμιστούν «στην Ελλάδα θα καταφύγουν, θέλουν δεν θέλουν. Αρκεί εμείς να μην έχουμε χαθεί και ο καθένας από εμάς το κεράκι που του δόθηκε να το κρατάει αναμμένο. Γι’ αυτό είμαι εδώ σήμερα. Να συμβάλλω σε αυτήν την προσπάθεια και αυτό είναι ένα κεράκι το οποίο μπορεί να είναι μικρό ή μεγάλο, σημασία έχει να είναι αναμμένο».