ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΟΠΛΙΣΜΟΥ 2020

 

Πριν την έναρξη του 1ου Δρόμου του Ηρακλή, στην πλατεία του Αγραπιδοχωρίου του Δήμου Ήλιδας απέναντι από το λόφο της Αρμάτοβας, έλαβε χώρα μια μικρή συμβολική τελετή εναπόθεσης του οπλισμού δύο αρχαίων πολεμιστών. Απέναντι από τον λόφο όπου στην αρχαιότητα αθλητές και θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων άφηναν τα όπλα τους στην Αρμάτοβα και εισέρχονταν άοπλοι στην «ιερά του Διός Ήλιδα».

Δύο πολεμιστές με αρχαία ενδυμασία και όπλα, αφού εναπόθεσαν τον οπλισμό τους, παρέλαβαν από ιέρειες (από τη σχολή χορού της κας Ζωής Ανδρίτσου) από  ένα κλαδί ελιάς, αιώνιο σύμβολο ειρήνης αλλά και των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτοί με τη σειρά τους τα παρέδωσαν στον υπερδρομέα μεγάλων αποστάσεων και σύγχρονο ημεροδρόμο Γιάννη Κούρο και στον μαραθωνοδρόμο και κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ του Μαραθωνίου δρόμου και των 10.000 μέτρων, διευθυντή του ΑΣΑΕΔ πλοίαρχο Σπύρο Ανδριόπουλο, οι οποίοι ηγήθηκαν του πρώτου Δρόμου του Ηρακλή.

  

Τους δύο αθλητές δρομείς του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), πλαισίωναν εξαίρετα και διακεκριμένα μέλη του όπως η Μαρία Καρπαθάκη (πρέσβειρα του #BEACTIVE, προπονήτρια της εθνικής ομάδας TAEKWONDO Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και Παγκοσμιονίκης στο TAEKWONDO), ο Στέλιος Μπίσμπας, η Ντενίζ Δημάκη, ο Θανάσης Μίχας κ.α. οι οποίοι ξεκίνησαν από την πλατεία του Αγραπιδοχωρίου το πρωί του Σαββάτου για την Αρχαία Ήλιδα. Λόγω του φράγματος του Πηνειού (Λίμνης Καραμανλή) δεν ήταν εφικτό να ακολουθηθεί η αρχαία διαδρομή, έτσι διήλθαν από τα χωριά Λάτας, Εφύρα, Ωραία, Κεραμιδιά, Δάφνη και κατέληξαν στο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας όπου έγιναν και οι απονομές των αναμνηστικών και των μεταλλίων. Τα μετάλλια, όπως και οι στολές των αρχαίων πολεμιστών, έχουν καλλιτεχνηθεί από τον γλύπτη κ. Γιώργο Ρούσση. Τα αναμνηστικά που δόθηκαν στους επικεφαλής του δρόμου – πορείας έχουν σχεδιαστεί από τον γλύπτη κ. Ευάγγελο Μουστάκα.

Στο τελετουργικό οι ιέρειες ήταν μέλη της Σχολής της κας Ζωής Ανδρίτσου.

 

Περιγράφοντας τις δράσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας, η πρόεδρός της Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη θύμισε ότι «η κατάθεση των όπλων και η παύση των εχθροπραξιών στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελούσε την Ιερή Εκεχειρία.

Όποιος δεν κατέθετε τα όπλα του στην Ήλιδα ήταν «εναγής», έφερε το άγος, γιατί η μη κατάθεση των όπλων ήταν ανίερη πράξη».

Εξηγώντας πώς καθιερώθηκε η Εκεχειρία, η κυρία Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη πρόσθεσε:

«Ο Παυσανίας αναφέρει ότι επειδή η Ελλάδα σπαρασσόταν από εμφύλιο πόλεμο και πάθαινε μεγάλες καταστροφές κυρίως από αρρώστιες, ο Βασιλιάς της Ήλιδας Ίφιτος, επισκέφθηκε την Πυθία και της ζήτησε να ρωτήσει τον δελφικό Θεό Απόλλωνα πώς θα μπορούσαν οι Έλληνες να απαλλαγούν από όλες αυτές τις συμφορές.

Σύμφωνα με τον Παυσανία η Πυθία, τότε, συμβούλευσε τον Ίφιτο να ανακαινίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όπως επιβεβαιώνει και ο Στράβων, ο Ίφιτος, μαζί με τους βασιλιάδες της Σπάρτης Λυκούργο και της Πίσας Κλεοσθένη, συμφώνησαν να κηρυχθεί η Ηλεία «ιερά του Διός» και καθιέρωσαν την εκεχειρία.

Η συμφωνία για εκεχειρία ήταν δεσμευτική όχι μόνο για τους Ηλείους αλλά για το πανελλήνιο.

Δεν μπορούμε να πούμε επακριβώς, πότε καθιερώθηκε η Εκεχειρία, αλλά ο ίδιος ο Αριστοτέλης επιβεβαιώνει την ιστορικότητά της, καθώς ήταν χαραγμένη πάνω στον λεγόμενο δίσκο του Ίφιτου που φυλασσόταν στο ναό της Ήρας. Ο δίσκος, που αποτελεί γραπτό μνημείο ύπαρξης και εφαρμογής της Εκεχειρίας, όπως επιβεβαιώνει ο ιστορικός Νικόλαος Γιαλούρης, χρονολογείται στα ύστερα του 8ου αιώνα.

Σήμερα, 28 αιώνες μετά, ερχόμαστε να καθιερώσουμε τον αγώνα δρόμου από το σημείο που οι Έλληνες προσερχόμενοι στην Ήλιδα άφηναν τα όπλα τους, έως τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης.

Από εδώ, το Αγραπιδοχώρι, παλιά Αρμάτοβα, έως την Ήλιδα είναι σχεδόν 28 χιλιόμετρα. Η αρχαία διαδρομή ωστόσο ήταν μικρότερη, καθώς σήμερα θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε παραλίμνιες οδούς, καθώς η παλιά διαδρομή είναι καλυμμένη από τα νερά της λίμνης Καραμανλή, τη λίμνη δηλαδή του Φράγματος του Πηνειού.

Η διαδρομή θα φέρει το όνομα του Ηρακλή, η μορφή του οποίου αποτυπώνεται στον δίσκο του Ίφιτου.

Τον αγώνα εφέτος, λόγω τον ειδικών συνθηκών με την πανδημία του Κορωνοϊού, έτρεξαν μόνο αθλητές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που ανήκουν στη δύναμη του ΑΣΑΕΔ.

Συν τω χρόνω πιστεύουμε ότι ο Δρόμος του Ηρακλή θα καθιερωθεί και θα δώσει ώθηση σε μια περιοχή που έχει ανάγκη να βγει από την αφάνεια.

Σήμερα λοιπόν, που η Ελλάδα – και κυρίως η παγκόσμια κοινότητα- ζει συνθήκες ανάλογες με εκείνες που ανάγκασαν τον Ίφιτο να προστρέξει στην Πυθία και να λάβει την προτροπή – χρησμό «τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανανεώσασθαι», σήμερα παρά ποτέ, είναι αναγκαία η εφαρμογή της Εκεχειρίας ως ολυμπιακή αξία. Κάτι που… ξεχάσαμε ως κοινωνία και πολιτισμός, στην αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Και όπως η Πυθία προέτρεψε τον Ίφιτο οι αγώνες να μην είναι πλέον χρηματίτες αλλά στεφανίτες, δηλαδή να μη βραβεύονται οι νικητές με υλικά αγαθά αλλά με τον κότινο, ένα απλό κλαδί ελιάς, θέλοντας να αναδείξει τον άθλο και την πνευματικότητα και αξίες πέρα από τις υλικές, έτσι και μεις σήμερα πρέπει να αγωνισθούμε να επαναφέρουμε αξίες, όπως η Εκεχειρία, τις οποίες έχει ανάγκη η κοινωνία μας».

Ξεκινήσαμε λοιπόν τον 1ο Δρόμο του Ηρακλή, ελπίζοντας ότι δεν ξεκινάμε απλά έναν ακόμη δρόμο σε μια πανέμορφη διαδρομή της Ηλειακής γης, αλλά έναν αγώνα δρόμου για να διαμορφώσουμε μια καλύτερη κοινωνία μέσα από την εφαρμογή των ολυμπιακών αξιών.

Διαβάστε περισσότερα για τον Δρόμο του Ηρακλή 2020 ΕΔΩ