Μια αγκαλιά αγάπης και ένα παιχνίδι για τα «παιδιά του πολέμου»

 Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού η 11ηΔεκεμβρίου και χθες Σάββατο εκπρόσωποι της  Συμπολιτείας Ολυμπίας, των Δήμων  Ήλιδας και Ανδραβίδας- Κυλλήνης, του  Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και του ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων), γέμισαν χαμόγελα τα παιδιά στο hot spot της Μυρσίνης προσφέροντας παιχνίδια, βιβλία, είδη ρουχισμού.
Όταν το φορτηγό έφτασε μπροστά στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιχνίδι μικρά χεράκια βοηθούσαν τον οδηγό να κατεβάσει τα παιχνίδια.
Τα παιδιά περίμεναν υπομονετικά να ξεπακεταριστούν και να

τακτοποιηθούν τα παιχνίδια. Τα ομαδικά παιχνίδια έμειναν στον χώρο της «παιχνιδοθήκης» και τα ατομικά τα προσφυγόπουλα από τη Συρία τα πήραν στο δικό τους χώρο.


Η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας και της Πολιτείας Ήλιδας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη δήλωσε: « Όταν το Μάιο διοργανώσαμε τον πρώτο δρόμο αφιερωμένο στην Εκεχειρία τον «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2016» προγραμματίσαμε και δράσεις για τα προσφυγόπουλα από τη Συρία. Ανοίξαμε μια αγκαλιά για τα «παιδιά του πολέμου» μαζεύοντας παιχνίδια, ρούχα και ό,τι χρειάζεται ένα παιδί. Ανοίξαμε μια αγκαλιά για τα παιδιά που πάλεψαν με τα μανιασμένα κύματα,  για να φτάσουν στην Ελλάδα αναζητώντας έναν καλύτερο κόσμο χωρίς βομβαρδισμούς και πείνα. Σε ένα καλύτερο κόσμο που θα βασιλεύει η ειρήνη! Την προσπάθεια οργανώσαμε όλοι οι οργανωτικοί φορείς του Δρόμου της Εκεχειρίας, Συμπολιτεία Ολυμπίας, οι Δήμοι Ήλιδας και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το ΑΣΑΕΔ σε συνεργασία με το σύλλογο Πολιτεία Ήλιδας – Ολυμπίας. Μαζέψαμε ό,τι χρειάζεται ένα παιδί, στο πλαίσιο του κοινωνικού προγράμματος του «Δρόμου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας».

Ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας δρ. Κωνσταντίνος Φίλης δήλωσε: Σε μια περίοδο όπου επικρατεί η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια που με τη σειρά τους παράγουν ρατσισμό και ξενοφοβία σήμερα εδώ από τη Μυρσίνη στέλνουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε παιδιά και τις οικογένειές τους που επλήγησαν από τον πόλεμο στη χώρα τους. Το χαμόγελο στα πρόσωπα των μικρών παιδιών αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση της προσπάθειας που ξεκινήσαμε τον περασμένο Απρίλη με τη διεξαγωγή του «Δρόμου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας» στο Μονοπάτι της Εκεχειρίας. Αξιοποιώντας το εν λόγω δρώμενο συγκεντρώσαμε ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά του πολέμου για να τους απαλύνουμε έστω και κατά το ελάχιστο τον πόνο του αναγκαστικού εκτοπισμού από τις εστίες και την πατρίδα τους. Αυτή η προσπάθεια οπωσδήποτε θα έχει συνέχεια.
Ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος δήλωσε: Σήμερα προσφέρουμε χαρά στα παιδιά του πολέμου και είναι ό,τι ελάχιστο μπορούμε να προσφέρουμε.
Ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ που φιλοξενεί τους πρόσφυγες στο hot spot της Μυρσίνης, Σύριος και ο ίδιος, που ήταν παρόν δήλωσε: Αυτές τις άγιες ημέρες για εμάς τους Χριστιανούς δίνουμε λίγη χαρά στα παιδιά του πολέμου. Είμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας και το αποδεικνύουμε.
Η Γενική Γραμματέας της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Άννα Παπαϊωάννου Γεωργακοπούλου επισήμανε: «Ευχαριστούμε τους γονείς και τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και προσέφεραν παιχνίδια. Με το πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε είχαμε σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους τόσο σε θέματα που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (όπως τα ΑΜΕΑ και οι πρόσφυγες) και στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και να φέρουμε την ελπίδα ότι «ο Δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας» είναι ένας δρόμος που μπορεί να οδηγήσει και στη δική τους εκεχειρία και ειρήνη…

 
Παρόντες στη Μυρσίνη εκτός των προαναφερομένων ήταν ο πρόεδρος του ΔΣ δήμου Ήλιδας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο κ. Ντακούλιας Παναγιώτης πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ήλιδας.
Τις επόμενες ημέρες τα ΚΑΠΑΚΙΑ από τα νερά και τα ενεργειακά ποτά που χρησιμοποιήθηκαν και συλλέχθηκαν κατά το «Δρόμο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας» μαζί με άλλα από προηγούμενες εκδηλώσεις θα δοθούν στο σύλλογο των ΑΜΕΑ της Αμαλιάδας για την αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου, ούτως ώστε σε κάποιον συνάνθρωπό μας να εξασφαλιστεί ελευθερία στην πρόσβαση.