ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΗΝΙΟΧΟΣ

170 πιλότοι – δρομείς της άσκησης Ηνίοχος, έτρεξαν για την Εκεχειρία

Ένα γλυκό χαμόγελο, από νεαρές ιέρειες και ένα κλαδί αγριελιάς από την ιερή γη της Ολυμπίας, με ένα αναμνηστικό μετάλλιο περίμενε τους 170 πιλότους – δρομείς που τερμάτιζαν εντός του φιλόξενου  χώρου του Σταδίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, τον Συμβολικό Δρόμο της Εκεχειρίας, που έγινε το Σάββατο στο περιθώριο της Άσκησης Ηνίοχος, που γίνεται στην 117 ΠΜ της Ανδραβίδας και στην οποία μετέχουν 11 χώρες.

Ο συμβολικός Δρόμος Εκεχειρίας, ήταν αφιερωμένος στον βασιλιά της Πίσας Κλεοσθένη. Της Πίσας που ήταν η πρώτη διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και ο βασιλιάς της Κλεοσθένης εκείνος που συνυπέγραψε τη συνθήκη Εκεχειρίας μαζί με τον βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο και της Σπάρτης Λυκούργο.

Η Συμπολιτεία Ολυμπίας αποδεχόμενη την πρόσκληση των διοργανωτών της άσκησης,  διοργάνωσε μαζί με το ΑΣΑΕΔ τον συμβολικό αυτό Δρόμο Εκεχειρίας, με στόχο να περάσει το μήνυμα της Εκεχειρίας στους πιλότους των ένδεκα χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση Ηνίοχος και αυτοί με τη σειρά τους να το μεταφέρουν στις πατρίδες τους.

Το έναυσμα δόθηκε με νεαρές ιέρειες από την ομάδα «Εν χορώ» της Ζαχάρως να ξεκινούν το τελετουργικό, οι οποίες φορούσαν στολές της κας Αιμιλίας Γιαννοπούλου.

Στη συνέχεια το μέλος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κ. Κωνσταντίνος Κοντογιάννης καλωσόρισε τους 170 πιλότους – δρομείς και στο σύντομο χαιρετισμό του εξήγησε στους παρευρισκόμενους το νόημα της Εκεχειρίας στη σύγχρονη εποχή και την προσπάθεια της Συμπολιτείας να γίνουν οι δράσεις της η γέφυρα του αρχαίου με το σύγχρονο.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος επισήμανε ότι ιδιαίτερα σήμερα που ένας πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη, η Εκεχειρία αποκτά εξέχουσα σημασία και προσκάλεσε τους πιλότους να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία με τις οικογένειές τους.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος κ. Σοφοκλής Σοφιανόπουλος ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την επιλογή της Πίσας αλλά και τον διοικητή του ΚΕΑΤ Ταξίαρχος (Ι) Ματθαίο Κανουπάκη.

Τέλος ο Διοικητής του ΚΕΑΤ σημείωσε ότι για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας η Εκεχειρία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί το προοίμιο της ειρήνης.

Οι αεροπόροι – δρομείς τερμάτισαν στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ, όπου παρέλαβαν ένα κλαδί αγριελιάς με αναμνηστικό μετάλλιο στο οποίο είναι χαραγμένος ο δίσκος της Εκεχειρίας.

Ιδιαίτερα τιμήθηκαν ο πρώτος άνδρας και η πρώτη γυναίκα δρομέας με πλακέτα στην οποία απεικονίζεται ένα κλαδί ελιάς φιλοτεχνημένη από τον γνωστό γλύπτη Άγγελο Παναγιωτίδη.

Όλες τις φωτογραφίες της δράσης μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ.