Τίτος Αθανασιάδης: Στην Ολυμπία οι Έλληνες απέκτησαν ενιαία εθνική συνείδηση
Ο ιστορικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Τίτος Αθανασιάδης μίλησε με θέμα: Η Εκεχειρία ως σύμβολο Ειρήνης και αναφέρθηκε στην εποχή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων (8ος αι. π.Χ) και συνέδεσε τη δημιουργία του θεσμού με το εθνικό γίγνεσθαι των Ελλήνων. Τόνισε τη μεγάλη πολιτιστική σημασία τους και τη
συμβολή τους στην εμπέδωση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων.
συμβολή τους στην εμπέδωση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων.
Ο κ. Αθανασιάδης συνέχισε με εκτενή αναφορά στην αρχαϊκή εποχή, όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες εδραιώθηκαν στην Ολυμπία και χαρακτήρισε την εποχή αυτή ως μεταβατική προς την κλασική εποχή και κυρίως τον 5ο αι. π.Χ. όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσέλαβαν μεγάλες διαστάσεις και συνέβαλαν στην ενότητα των Ελλήνων, γεγονός που επιδιώχθηκε από ρήτορες και πολιτικούς της εποχής όπως ο Γοργίας, ο Ισοκράτης και ο Θεμιστοκλής οι οποίοι μετείχαν σε ρητορικούς αγώνες που διεξήγοντο στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ολυμπία, είπε ο κ. Αθανασιάδης, είναι ο τόπος όπου οι Έλληνες απέκτησαν ενιαία εθνική συνείδηση και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Αλέξανδρο Α΄, βασιλιά της Μακεδονίας ο οποίος το 496 π. Χ. κατήλθε στην Ολυμπία για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποδεικνύοντας στην Ελλανόδικο Επιτροπή ότι είναι Έλληνας, για να του επιτραπεί να μετάσχει στους Αγώνες, και αυτή, όπως σημείωσε, ίσως είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της ελληνικότητας των Μακεδόνων και της Μακεδονίας. Θύμισε δε ότι ο Φίλιππος ο Β΄, πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είχε στεφθεί τρεις φορές Ολυμπιονίκης.
Αναφερόμενος στην ανάπλαση του μονοπατιού τόνισε ότι θα αποτελέσει ένα πρόσθετο στοιχείο για την ενίσχυση της προσπάθειας να επανέλθουν κάποια στιγμή οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην κοιτίδα τους, όπως είχε οραματισθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και όπως πρόσφατα είχε επισημάνει την ανάγκη αυτή η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει ιδία γνώση της παρέκκλισης που συμβαίνει στην εποχή μας από το αρχαίο ολυμπιακό ιδεώδες, διότι προφανώς γνωρίζει το παρασκήνιο καλύτερα από τον καθέναν.