ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΔΡΟΜΟΥ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ 2017
Το Σάββατο, 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του νέου Μουσείου της Αρχαίας Ήλιδαςη τελετή έναρξης του Δρόμου Εκεχειρίας 2017.

Η εκδήλωση άνοιξε με δρώμενο της Σχολής Χορού «Εν Χορώ» της Ζαχάρως (διδασκαλία από την κ. Αθανασία Νικολετοπούλου και στολές από το εργαστήρι παραδοσιακών φορεσιών της κ. Αιμιλίας Γιαννοπούλου)

και από το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Πύργου (με την καθηγήτρια κα Μαρία Δρακοπούλου).

Η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη καλωσορίζοντας του προσκεκλημένους τόνισε ότι στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα για την ανάγκη προώθησης και υλοποίησης μιας από τις αξίες που αποτελούσαν βασική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, της Εκεχειρίας, συνδέοντας το αρχαίο με το σύγχρονο.

Ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος δήλωσε ότι αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για τον Δήμο Ήλιδας να συμμετέχει ενεργά ως συνδιοργανωτής στο Δρόμο της Εκεχειρίας και τόνισε ότι:

«Είναι στο χέρι μας να μην τα παρατήσουμε και να συνεχίσουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα της Εκεχειρίας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου». Η Ιερή Εκεχειρία περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα πρέπει να είναι κορυφαία πράξη ευθύνης. Έννοια που αφήνεις στην άκρη το εγώ και βγάζει στην επιφάνεια το εμείς, μέσω της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθε και μέσω του αθλητικού ιδεώδες. Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στη εφετινή διοργάνωση, μαζί και τους δεκάδες εθελοντές χάρη στους οποίους και φέτος το αποτέλεσμα θα έχει θετικό πρόσημο. Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δεκάδες αθλητές που για ακόμα μία χρονιά αποφάσισαν να δηλώσουν παρών σε αυτή τη δύσκολη και επίπονη ορεινή διαδρομή, η οποία ενώνει τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, την Ήλιδας με τον ιερό τόπο τέλεσης την Ολυμπία. Ο Δήμος Ήλιδας στηρίζει και θα στηρίζει όλες τις προσπάθειες για την αναβίωση του ιστορικού θεσμού της Εκεχειρίας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η θεσμοθέτηση του Δρόμου Εκεχειρίας φαίνεται να λαμβάνει σάρκα και οστά».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Παναγιώτης Ζεύλας.

Στην εκδήλωση μίλησε η δρ. Ολυμπιακών Σπουδών Ιωάννα Μάστοραγια το Ολυμπιακό Ιδεώδες και ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος (επί 14 χρόνια πρόεδρος του ΠΣΑΤ, και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικών Συντακτών, βραβευμένος από τη ΔΟΕ) για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η δρ. Ιωάννα Μάστορα στην ομιλία της τόνισε ότι «Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, ο Βασιλιάς της Ήλιδας Ίφιτος είχε ρωτήσει το μαντείο των Δελφών με ποιόν τρόπο η Ελλάς θα απαλλασσόταν από τους λοιμούς και τις εμφύλιες διαμάχες. Έλαβε την απάντηση ότι αυτός και οι Ηλείοι έπρεπε «τον ολυμπιακόν αγώνα ανανεώσασθαι», δηλαδή να αναβιώσουν τη διεξαγωγή των αγώνων. Καθιέρωσε μαζί με τον Κλεισθένη της Πίσας και τον Λυκούργο της Σπάρτης την Ιερή εκεχειρία, το κείμενο της οποίας αναγράφηκε σε χάλκινο δίσκο. ‘Εκτοτε, οι περιοχές της Ήλιδας και της Ολυμπίας κηρύσσονταν ιερές και απαγορευόταν εφεξής να τις διασχίσει κάποιος οπλισμένος. Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας αναστελλόταν η εκτέλεση θανατικής ποινής και η σημαντικών δικαστικών αποφάσεων. Τρεις σπονδοφόροι κήρυκες ανήγγειλαν την ιερή εκεχειρία αρχικά ένα μήνα πριν την έναρξη των αγώνων και από τον 5οαιώνα πΧ και μετά 3 μήνες ώστε αθλητές και θεατές να φτάνουν από όλον τον τότε γνωστό Ελληνικό κόσμο ασφαλείς στην Ολυμπία. Οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτέλεσαν έναν ισχυρό ηθικό δεσμό των Ελλήνων, όλων των φυλών, όλων των πόλεων, ηπειρωτικών και νησιωτικών μητροπόλεων και αποικιών. Ήταν η κατεξοχήν «πανήγυρις των Ελλήνων», το πανελλήνιο κέντρο αγωνιστικής δημοσιότητας έργων σωματικής και πνευματικής αρετής και ένα από τα στερεότερα θεμέλια της ηθικής ενότητας και της εθνικής συνείδησης του Ελληνισμού. Πολλοί διακεκριμένοι φιλόσοφοι, παιδαγωγοί, φωτισμένοι λογοτέχνες, αρχαιολόγοι, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί μελέτησαν το βαθύτερο νόημα των Ολυμπιακών αγώνων, των οποίων η πολιτιστική επίδραση υπήρξε ισχυρή και παρορμητική για όλους τους Έλληνες και στη συνέχεια για όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους».

Ο κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος τόνισε ότι το ολυμπιακό κίνημα από την αναβίωση του από τον Πιέρ Ντε Κουμπερτέν μέχρι σήμερα έχει την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών βασικό στοιχείο και είναι γεγονός ότι οι σύγχρονοι ολυμπιακοί Αγώνες άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο έχουν υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα από πολεμικές και τρομοκρατικές ενέργειες. Πάντως, τόνισε όμως ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι χώρες μετέχουν των ολυμπιακών αγώνων. Έκανε ειδική αναφορά ότι το σύμφωνο εκεχειρίας συζητήθηκε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 1993 και στις προσπάθειες της ΔΟΕ να προχωρήσει. Τέλος επεσήμανε ότι όλοι μαζί και ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες πρέπει να αγωνισθούμε ώστε κάποια μέρα να δούμε την εκεχειρία σαν μια πραγματικότητα.


Στον κ. Κώστα Χατζή ο οποίος ηγήθηκε της πορείας απενεμήθη ειδική πλακέτα για τον δικό του δρόμο εκεχειρίας που έκανε προκειμένου να τρέξει στον «Δρόμο Εκεχειρίας 2017» ερχόμενος οδικώς από την Ολλανδία μέχρι την Αρχαία Ήλιδα.
Συγκίνηση προκάλεσε ο μικρός Γιώργος τόσο με τη δύναμη της
ψυχής του να συμμετέχει στο χορευτικό του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Πύργου, αλλά και με τη δήλωσή του ότι του χρόνου θα είναι όρθιος και θα περπατά.
Την εκδήλωση έκλεισε η 6χρονη μαθήτρια του 1ου Νηπιαγωγείου Πύργου Ναταλία Γαλιατσάτου με την απαγγελία του Ολυμπιακού Ύμνου.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτούργησε εικαστική έκθεση με έργα Ηλείων και ένστολων καλλιτεχνών με τη συνεργασία του κ. Χρ. Χάσα και της κας Ελένης Σταθοπούλου. Παρευρέθηκε η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια των εικαστικών εκθέσεων που έχουν γίνει στην Αθήνα κα Αννίτα Πατσουράκη.
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ήλιδας «Η ΗΛΙΔΑ», Καλυβίων- Ήλιδας και Αυγείου «Ο ΦΥΛΕΑΣ» προσέφεραν  στους προσκεκλημένους τοπικά εδέσματα, τσίπουρο και κρασί προσφορά από το κτήμα Μερκούρη.

 

« από 2 »