Ήλιδα – Ολυμπία: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας
Όλοι εμείς οι άνθρωποι της «Συμπολιτείας Ολυμπίας» εμπνεόμενοι από την αναφορά του Παυσανία στην ορεινή διαδρομή που συνέδεε την Αρχαία Ήλιδα (διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων) με την Αρχαία Ολυμπία (τόπο τέλεσης των Αγώνων) και κάλυπτε τις ανάγκες μετακίνησης του συνόλου των κατοίκων της Ήλιδας και των πόλεων και οικισμών της ορεινής περιοχής, όταν επιθυμούσουν να μεταβούν προς ή να επιστρέψουν από το Ιερό της Ολυμπίας, είτε για να προσκυνήσουν ή και για οποιονδήποτε άλλο λόγο, προσπαθούμε να συνδέσουμε το αρχαίο με το σύγχρονο.
Έτσι η «Συμπολιτεία Ολυμπίας» έχει ξεκινήσει μέσω χρηματοδότησης από το Leader την ανάδειξη και χάραξη ορεινού μονοπατιού με την επωνυμία: «Οικοτουριστική διαδρομή Ήλιδας Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας». Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας είναι 50 χιλιόμετρα. Ξεκινά από την Αρχαία Ήλιδα και περνά μέσα από 13 χωριά της ημιορεινής Ηλείας, περισσότερα εκ των οποίων ήταν πυρόπληκτα, για να καταλήξει στην Αρχαία Ολυμπία. Συγκεκριμένα η διαδρομή διέρχεται από τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και ξεκινά από την Αρχαία Ήλιδα διέρχεται από τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος και καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία.
Στόχος μας μέσω του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» είναι όχι απλώς να αναβιώσουμε μια αρχαία διαδρομή, ένα αρχαίο μονοπάτι –μιας και η αναζήτηση του ιστορικού χαρακτήρα της διαδρομής παραμένει περισσότερο ως επιδίωξη της αναβίωσης των πιθανολογούμενων κατευθύνσεων της αρχαίας ορεινής διαδρομής και λιγότερο ως αναβίωση με ακρίβεια της γεωγραφικής της υπόστασης – αλλά να γεφυρώσουμε το αρχαίο με το σύγχρονο, το παλιό με το νέο, ώστε να θυμίσουμε σε όλους για ποιο λόγο ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και με βάση το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τα ιδανικά του σεβασμού στον άνθρωπο και το ιερό δικαίωμα στην ειρήνη.
O σκοπός μας μέσω του Μονοπατιού της Εκεχειρίας είναι διπλός: Οι επισκέπτες-περιπατητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τόσο την Ήλιδα και την Ολυμπία και να μαθαίνουν για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής όσο και μέσω του οικοτουρισμού και της διάβασης από το Μονοπάτι να συνδέουν τον τόπο με τα προϊόντα του, αφού θα διέρχονται από περιοχές με ελιές, αμπέλια, ρόδια, αρωματικά φυτά κ.α. ώστε η περιοχή να οδηγηθεί σε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αλλά και με πυρήνα τον ελληνισμό που ήταν και πρέπει να είναι ο φορέας προβολής και διάδοσης της ιερής εκεχειρίας -αφού η ειρήνη ως ιδανικό δεν αποτελεί brand name, αλλά σκοπό ζωής- να στοχεύσουμε στη συμφιλίωση των λαών, στην υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας σε μια ισότιμη και ευνομούμενη κοινωνία.
* O Παυσανίας στα Ηλιακά αναφέρει: «Πύλου δε της εν τη Ηλεία δήλα τα ερείπια κατά την εξ Ολυμπίας εστίν ες Ήλιν ορεινήν οδόν, ογδοήκοντα δε στάδια ες Ήλιν από της Πύλου» Παυσανίας (VI 22,5). Δηλ: Τα ερείπια της ηλειακής Πύλου είναι φανερά στον ορεινό δρόμο από την Ολυμπία για την Ήλιδα∙ η Ήλιδα απέχει από την Πύλο 80 στάδια (80Χ180μ.=14,5 χλμ) Μτφρ. ΓΑΠ.
Κατεβάστε εδώ την εφαρμογή του Μονοπατιού της Εκεχειρίας
Πετρόχτιστα καθισικά που έγιναν επί της διαδρομής.
Πινακίδα 120×75εκ. στις εισόδους και εξόδους των χωριών.
Πινακίδα 130×90εκ. σε κεντρικά σημεία του νομού.
Κατευθυντήριες πινακίδες 40×30εκ. σε όλο το μονοπάτι.
Άλλα έντυπα για το Μονοπάτι: