ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΡΟΜΟΥ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ 2023

Η Συμπολιτεία Ολυμπίας τιμά το Άθλημα της Ιστιοπλοΐας και την ελληνική ναυτοσύνη με εκδήλωση και εικαστική έκθεση στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 8ου Δρόμου Εκεχειρίας.

Με την παρουσίαση εξαιρετικών ζωγραφικών έργων του 19ου έως και των αρχών του 20ου αιώνα που ανήκουν σε Ιδιωτικές Συλλογές, η Συμπολιτεία Ολυμπίας ξεκινά τις εκδηλώσεις της, τιμώντας την «Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη».
Στο φιλόξενο χώρο του Πολεμικού Μουσείου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, στις 6.30 το απόγευμα, στο πλαίσιο των δράσεων του «Δρόμου Εκεχειρίας 2023», εκδήλωση και εικαστική έκθεση, με τίτλο:  «Μέγα το της θαλάσσης κράτος»
Στην εκδήλωση θα τιμηθούν για τις διακρίσεις τους, το ήθος  και για την προσφορά τους στο ολυμπιακό ιδεώδες, αθλητές της Ιστιοπλοΐας και η ελληνική ναυτοσύνη.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν η Πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη που θα παρουσιάσει τις δράσεις της Οργάνωσης, ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου κ. Αναστάσιος Λιάσκος και ο Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού Colonel Dirk Schwede.

Η Αν. Καθηγήτρια της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ κα Κωνσταντίνα Γογγάκη θα αναπτύξει το θέμα: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Η Ιστορικός της Τέχνης & Επιμελήτρια της εικαστικής έκθεσης  κα Αννίτα Πατσουράκη θα παρουσιάσει τα έργα της εικαστικής έκθεσης.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής και κριτικός θεάτρου, θα απαγγείλει το ποίημά του: «Θάλασσα Αστάρτη, Άρτεμις, Αφροδίτη, Αφαία…»

Τιμώντας την ελληνική ναυτοσύνη θα τιμηθούν οι: ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης Π.Ν., ο Πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ κ. Ιωάννης Μαραγκουδάκης, ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, ο πρώτος Όμιλος που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, και ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου, ο πρώτος Όμιλος που ιδρύθηκε εκτός Αττικής, ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος της ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ. Θα ακολουθήσουν οι Βραβεύσεις αθλητών της Ιστιοπλοΐας που έχουν διακριθεί για το ήθος τους και τις διακρίσεις τους.

Βραβεύονται επίσης, οι Συλλέκτες κ.κ. Γιάννης Καραλίβανος, Παύλος Αιμιλίου Προσαλέντης και ο καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος, οι οποίοι εκθέτουν επιλεγμένα έργα ζωγραφικής από τις Ιδιωτικές  Συλλογές τους, ειδικά για την έκθεση «Μέγα το της θαλάσσης κράτος».

Η Συμπολιτεία Ολυμπίας τέλος, θα τιμήσει με Ειδική Τιμητική Βράβευση τον Δόκιμο Μηχανικό του Εμπορικού Ναυτικού κ. Ανδρέα Αλικανιώτη για την ανιδιοτελή στήριξη και βοήθεια που παρείχε στους συνεπιβάτες του τις δύσκολες ώρες της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη.

 

Στην εικαστική έκθεση παρουσιάζονται 100 ζωγραφικά έργα από διακεκριμένους καλλιτέχνες της ελληνικής τέχνης του 19ου αι. μέχρι και το α΄ μισό του 20ου αιώνα. Μια ιστορική και θεματική περιήγηση επιλογής από τις τρεις σημαντικές, αναγνωρισμένες Ιδιωτικές Συλλογές. Έργα όπως των Βολανάκη, Προσαλέντη, Χατζή, Μαλέα, Λύτρα, Ζαΐρη, Αλταμούρα, Καλογερόπουλου, Χειμώνα κ.α. εμφανίζονται για πρώτη φορά στο κοινό, χάρη στην ευγενική διάθεση των κατόχων τους και την ένθερμη υποστήριξή τους στις αξίες του Ολυμπισμού και της Εκεχειρίας.

Η παρουσίαση των ζωγραφικών έργων εμπλουτίζεται με γλυπτά σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών: Γαβαλάς Στέλιος, Γκούμας Χαράλαμπος, Γουλανδρή Όλγα, Ζήβας Νίκος, Κοροβέση Αγγέλικα, Μπάρδης Γιάννης, Παλάσκα Αλεξάνδρα, Παπουτσίδης Νίκος-Γιώργος, Πρέσσας Χάρης, Ρήνας Βαγγέλης, Ρούσσης Γιώργος, Σκούρτης Άγγελος.

Με δημιουργίες  μικρογλυπτικής – κοσμήματος συμμετέχουν: Απέργη Χάρις, Σαμόλη Μαίρη, Ταζεδάκη Καίτη. Κατ΄ εξαίρεση παρουσιάζεται ζωγραφικό έργο του Λευτέρη Κλουβάτο, ως γέφυρα  του αρχαίου με το σύγχρονο, σύμφωνα με το μήνυμα της Συμπολιτείας Ολυμπίας.

Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης κα Αννίτα Πατσουράκη.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι από την Τρίτη 4 Απριλίου έως και την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023. Ωράριο λειτουργίας: 9.00 π.μ. έως 19.00, καθημερινά.

 

Το Συντονισμό της εκδήλωσης και την Παρουσίαση έχουν αναλάβει οι δημοσιογράφοι:

Νίκος Στέφος και  Σπυριδούλα Ίριδα Σπανέα.

 

Όλες οι δράσεις Διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας. Συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του #BEACTIVE, τεχνική υποστήριξη Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Τελούν υπό την Αιγίδα: των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γ.Γ.Α., Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, το Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, την Ένωση Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, Εθελοντική Υποστήριξη το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Αμαλιάδας, τους Προσκόπους της Ηλιούπολης, τον Ε.Ο.ΠΥ.Δ. Βραχναίικων, Σ.Ε.ΔΙ.Π. Δυτικής Αχαΐας.

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΕΡΤ-3, Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΕΡΤ Πύργος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), ΑΘΗΝΑ 9,84, RunningNews.gr,  OVImagazine, apopseis.gr, Greekteachers.

Επίσημοι Υποστηρικτές: Karavias art insurance, PTL Papageorgiou Transport Logistics, PMS Security, ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, Avance Car Rental, Befon, λούξ, δίρφυς.

Προμηθευτές-Υποστηρικτές: Biolis, ΚΤΙΜΑ ΒRΙΝΤΖΙΚΙ, FarGeco Hellas, Spiroulina PLATENSIS, ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΗΛΒΙΓΑΛ.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 6942088015 & 6974455288