ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2015
4.10.2015

Ήλιδα Ολυμπία: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας –
Γέφυρα του αρχαίου με το σύγχρονο

Η ανάδειξη και η χάραξη του ορεινού μονοπατιού στο οποίο αναφέρεται ο Παυσανίας* και το οποίο εξυπηρετούσε την επικοινωνία μεταξύ της Αρχαίας Ήλιδας (διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων) και της Αρχαίας Ολυμπίας (το ιερό στο οποίο ετελούντο οι Αγώνες), ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τη «Συμπολιτεία Ολυμπίας» την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, στις 6 το απόγευμα, στο TAE KWON DO (αίθουσα VIP), στο Παλαιό Φάληρο, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσιο του Sports Education Festival.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη τονίζοντας ότι το Μονοπάτι είναι η γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο και στο σύγχρονο. Την παρουσίαση της οικοτουριστικής διαδρομής Ήλιδας Ολυμπίας έκανε ο κ. Νίκος Αλεξανδρόπουλος (μελετητής αρχιτέκτονας μηχανικός). Ο κ. Κωνσταντίνος Καλέντης ανέπτυξε την εφαρμογή application οδηγό του Μονοπατιού και της Ηλείας. Ο κ. Τίτος Αθανασιάδης (δημοσιογράφος, ιστορικός και συγγραφέας) μίλησε σχετικά με τον Ολυμπισμό και την Εκεχειρία.
Ο κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης (δάσκαλος-M.Ed, Νομικός Πρόεδρος του Δ.Σ της Επιστημονικής και Ανθρωπιστικής Μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελλήνων Δασκάλων –Greekteachers) ανέπτυξε το θέμα: Νους υγιής εν σώματι υγιεί.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό:
Ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης (πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων), ο κ. Σπύρος Ανδριόπουλος (Διευθυντής του ΑΣΑΕΔ, μαραθωνοδρόμος), η κα Μαρία Πολύζου (μαραθωνοδρόμος, κάτοχος του Φιδιππείδιου άθλου), εκ μέρους των νέων αθλητών της Ηλείας Παναγιώτης Μάντης (πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης στο δέκαθλο), ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης και ο κ. Στυλιανός Μαρούλης εκ μέρους της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης “Το Εργαστήρι”.
Η εκδήλωση έκλεισε δρώμενο της κας Πηνελόπης Γαϊτη από την ομάδα “Εν Φλω” της Φλώρινας με θέμα: “Πρέπει να βαδίσεις στο μονοπάτι, για να αφουγκραστείς και ν’ ανασάνεις- Breath”
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Sports Education Festival (2 -3 και 4/10/2015) υπήρχε περίπτερο της Συμπολιτείας Ολυμπίας στο διάζωμα του Σταδίου καθώς και έκθεση ζωγραφικής από την Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι» και από μέλη του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και τον Όμιλο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων.

* O Παυσανίας στα Ηλιακά αναφέρει: «Πύλου δε της εν τη Ηλεία δήλα τα ερείπια κατά την εξ Ολυμπίας εστίν ες Ήλιν ορεινήν οδόν, ογδοήκοντα δε στάδια ες Ήλιν από της Πύλου» Παυσανίας (VI 22,5). Δηλ: Τα ερείπια της ηλειακής Πύλου είναι φανερά στον ορεινό δρόμο από την Ολυμπία για την Ήλιδα∙ η Ήλιδα απέχει από την Πύλο 80 στάδια (80Χ180μ.=14,5 χλμ) Μτφρ. ΓΑΠ

 

« από 2 »