Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στην Αρχαία Ήλιδα.
Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΜΚΕ Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα που η Ελλάδα και η παγκόσμια κοινότητα ζει συνθήκες ανάλογες με εκείνες που ανάγκασαν τον Ίφιτο, τον βασιλιά της Ήλιδας, να προστρέξει στην Πυθία ρωτώντας πως θα ομονοήσουν οι Έλληνες, για να λάβει την προτροπή – χρησμό «τὸν Ὀλυμπιακὸν αγώνα ἀνανεώσασθαι», σήμερα παρά ποτέ, είναι αναγκαία η εφαρμογή της Εκεχειρίας ως ολυμπιακή αξία. Να θυμηθούμε ποια είναι αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Η Εκεχειρία πρέπει να αναδειχθεί και ο σεβασμός της, πρέπει να γίνει – όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα- προϋπόθεση για τη συμμετοχή και στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κα Θεώνη Γεωργοπούλου ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους δρομείς για την συμμετοχή τους, τόνισε την οικουμενικότητα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, επισήμανε την ανεκτίμητη αξία που προσδίδει η Αρχαία Ήλιδα στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη και τόνισε ότι η προσπάθεια που κάνει η «Συμπολιτεία Ολυμπίας», πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω γιατί εκφράζει τις αξίες του Ολυμπισμού, που γεννήθηκαν σε αυτόν το τόπο.
Ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ήλιδας κ. Χρήστος Γουρδουμπάς αναφέρθηκε στην αξία της Εκεχειρίας ως προαπαιτούμενο για την ύπαρξη ειρήνης και επισήμανε το ρόλο της Αρχαίας Ήλιδας στην ανάδειξή της.
Η τελετή Έναρξης έκλεισε με συναυλία όπου τραγούδησαν η Sidorela Sindy και ο Σταύρος Ναθαναήλ, οι οποίοι ξεσήκωσαν τους Δρομείς που συμμετείχαν με παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς.
Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κα Θεώνη Γεωργοπούλου, οι πρόεδροι των Τ.Δ. Ήλιδας Χρήστος Γουρδουμπάς, η σύμβουλος Πολιτισμού και Προβολής του Δήμου Ήλιδας Μάγδα Χριστοδουλοπούλου, η Ολυμπιονίκης της Πάλης κα Μαρία Λουίζα Βρυώνη, η Παγκοσμιονίκης της Άρσης Βαρών κα Μαρία Χριστοφορίδη, η παγκοσμιονίκης του TAEKWONDO κα Μαρία Καρπαθάκη, πρόεδροι τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, δρομείς και πλήθος κόσμου.
Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν τοπικά εδέσματα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Αρχαίας Ήλιδας, των Καλυβίων της Ήλιδας και του Φιλέα του Αυγείου καθώς και του Σωματείου Καθαριστών και Καθαριστριών σχολικών κτηρίων Νομού Ηλείας.
Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας ΑΜΚΕ, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Α.Ε.Δ.), συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του #BEACTIVE, τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), του Παγκόσμιου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (Δ.Ο.Α.), της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝ.Ο.Α.), της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ε.Σ.Ο.Α.), του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (Σ.Ε.Ο.), εθελοντική υποστήριξη Ε.Ε.Σ. Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Αμαλιάδας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Περιφερειακό Τμήμα Πύργου, 1ο Σύστημα Προσκόπων Ηλιούπολης, Ε.Ο.ΠΥ.Δ. Βραχναίικων, Σ.Ε.ΔΙ.Π. Δυτικής Αχαΐας, OLYMPIA RUNNERS, RUN AMALIADA, χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101.8, ΕΡΤ NEWS RADIO 105.8, τον ΠΣΑΤ, το Running News.gr, το OVI και το apopseis.gr.
Προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους υποστηρικτές μας για τη στήριξη και συνδρομή τους η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση και επίτευξη του σκοπού μας: Τον Κύριο Υποστηρικτή: TOURBOMED Γιάννης Παρασκευόπουλος. Τους Επίσημους Υποστηρικτές: Νερά ΘΕΟΝΗ, AVANCE car rental, Karavias Art Insurance. Τους Προμηθευτές – Υποστηρικτές: ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, GAIAOHOS CAPITAL S.A., Xenia – The Hospitality Experience, KTIMA BRINTZIKI, X-TREME STORES, μπισκότα BARAT, DOLE, Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ, Fargeco Hellas, PANINI FOODS, φούρνος ΚΑΡΝΑΡΟΣ και την Bioilis (Βιολογικά Προϊόντα – Εμπόριο Ελαιολάδου).
Οι διοργανωτές ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Αστυνομία για τον συντονισμό και την ασφαλή διεξαγωγή των δράσεων, το ΕΚΑΒ, καθώς και τους προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους κατοίκους όλων των Τ.Δ. του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» για την άριστη φιλοξενία που παρείχαν στους δρομείς του «Δρόμου της Εκεχειρίας 2026».
Το πλήρες δελτίο τύπου από τις 3ήμερες εκδηλώσεις μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.






