Εκδήλωση αφιερωμένη στον πρώτο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας» που θα διεξαχθεί μετά από 1623 χρόνια στο «ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ»

Ημερίδα αφιερωμένη στον πρώτο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας που θα διεξαχθεί στο «Μονοπάτι Ήλιδας Ολυμπίας» θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας που καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Η ανωτέρω πορεία είναι συμβολική, χωρίς αγωνιστικό χαρακτήρα και θα εκτελεσθεί στο 49 χιλιομέτρων «Μονοπάτι της Εκεχειρίας», όπως αναδείχθηκε από την Συμπολιτεία Ολυμπίας. Σκοπός διεξαγωγής της εν λόγω πορείας είναι να δώσει τη δυνατότητα στους αθλούμενους και δη σε στρατιωτικούς να γευθούν τη μοναδικότητα να διαβούν 1623 χρόνια μετά στα βήματα των αρχαίων οπλιτών – αθλητών, χωρίς τον οπλισμό τους, στοχεύοντας στη διάδοση της φιλίας και της ειρήνης μέσω του αθλητισμού.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με θέμα «Ολυμπιακή Εκεχειρία».
Ο Παναγιώτης Δρακόπουλος, φιλόσοφος ερευνητής, με θέμα «Το Πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και η Εκεχειρία».
Η Δρ. Κατερίνα Πολυμέρου – Καμηλάκη, επιστημονική συνεργάτης και τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: «Αθλητικοί Αγώνες και λαϊκή λατρεία».
Ο Γιάννης Σμαραγδής, σκηνοθέτης με θέμα: «Πολιτισμός, τέχνη και αθλητισμός».
Στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου θα λειτουργεί έκθεση καλλιτεχνών υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης κας Αννίτας Πατσουράκη με θέμα τον αθλητισμό και την εκεχειρία.
Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος:
Άγγελος, Απέργης Αντώνης, Βαλυράκη Μίνα, Βουτσινάς Μάριος, Γεωργας Σπύρος, Γκλεμπέσης Γιώργος, Ευαγγελάτος Κώστας, Ζουμπουλάκης Πέτρος, Κανέλλου Εβίτα, Κοροβέση Αγγέλικα, Κούρκουλου Μάγδα, Κτιστοπούλου Μαρία, Λάβδας Απόστολος, Λαζαρίδης Κυριάκος, Μανωλίδης Θεόδωρος, Παγκρατίδης Παγκράτης, Παναγιωτίδης Άγγελος, Πατσέλης Αλτιν, Σαμόλη Μαίρη, Σπυριούνης Κώστας και Τζανουλίνος Πραξιτέλης.
Οι εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας συνδιοργανώνονται με τον Δήμο Ήλιδας, τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του ΥΠΕΘΑ, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, του CISM (Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού), του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΕΘΝΟΑ και του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου «Η Καλλιπάτειρα».