ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΔΡΟΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ 2016

Την Τρίτη 19 Απριλίου στο αίθριο του νέου Μουσείου της Αρχαίας Ήλιδας, συμβολική εναπόθεση οπλισμού, όπως γινόταν και στην αρχαιότητα. Ένστολοι αθλητές, παρέδωσαν τα όπλα τους στον Δήμαρχο της Ήλιδας, ξεκινώντας συμβολικά την εκεχειρία πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ο Δήμαρχος της Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, δήλωσε ότι αποδέχεται την κίνηση των ενστόλων να καταθέσουν τα όπλα τους στο χώρο από όπου γεννήθηκε η ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων και ζήτησε από τον πρόεδρο του CISM  να μεταφέρει σε ολόκληρο τον κόσμο τις εμπειρίες που βίωσε στην Ήλιδα με την παράδοση των όπλων από τους ένστολους αθλητές ως ένα μήνυμα για την εδραίωση παγκοσμίως της ιδέας της Εκεχειρίας.
Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ

Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν η ηγεσία της Ολυμπιακής Οικογένειας. Όλοι επισήμαναν ότι από την Ήλιδα  μέσω του Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ξεκινά ένα παγκόσμιο γεγονός που δίνει τη διάσταση και το κύρος που πρέπει στην Ολυμπιακή Εκεχειρία.

Η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη τόνισε ότι στόχος της προσπάθειας μέσω του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» δεν είναι απλώς να αναβιώσουμε μια αρχαία διαδρομή, αλλά να γεφυρώσουμε το αρχαίο με το σύγχρονο, το παλιό με το νέο, ώστε να θυμίσουμε σε όλους για ποιο λόγο ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και με βάση το «Μονοπάτι Εκεχειρίας» να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τα Ολυμπιακά Ιδεώδη και το ιερό δικαίωμα στην ειρήνη.
Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος εξήρε την πρωτοβουλία της Συμπολιτείας Ολυμπίας  και τόνισε ότι για πρώτη φορά όλοι οι φορείς της Ολυμπιακής ιδέας συγκεντρώθηκαν για τον κοινό σκοπό προώθησης της ιδέας της εκεχειρίας.
Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος αναφέρθηκε στη μοναδικότητα του γεγονότος αλλά και στην αξία της Ολυμπιακής παιδείας και τόνισε: Η Εκεχειρία είναι πάρα πολύ σημαντική. Γιατί η Εκεχειρία δεν μπορεί να επιβάλει την ειρήνη, αλλά μπορεί πολύ απλά να την εμπνεύσει. Και αυτή γεννήθηκε στη χώρα μας. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση εμείς ως Έλληνες όλες αυτές τις αξίες να τις διαφυλάττουμε και να τις διδάσκουμε στη νέα γενιά.
Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ

Ο Διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Εκεχειρίας κ. Κωνσταντίνος Φίλης είπε ότι με την προσπάθεια που γίνεται μέσω του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» ξεκινά από την Αρχαία Ήλιδα ένα γεγονός  που θα πάρει παγκόσμια διάσταση. Ο κ. Φίλης υπογράμμισε πόσο επίκαιρη είναι η εκδήλωση τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 40 ένοπλες συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και οι πρόσφυγες φθάνουν στα 60 εκατομμύρια. Όπως είπε μέσω του Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας θα προωθηθεί το όνειρο της Εκεχειρίας και της ειρήνης. Τόνισε δε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει δρόμος προς την ειρήνη. Η ειρήνη είναι ο δρόμος».
Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ

Η αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη Πετραλιά αναφέρθηκε στη σημασία του γεγονότος και τόνισε: «Η πρωτοβουλία αυτή για την ανάδειξη του μονοπατιού της Εκεχειρίας θα μπορέσει να χαιρετιστεί όχι μόνον ως συμβολική αναφορά στα πάτρια, αλλά ως Ηλειακή και ευρύτερα ως Ελληνική συμβολή στην επίλυση των πιο σύγχρονων και πιο οδυνηρών προβλημάτων του καιρού μας και φυσικά ως μια προτροπή σε όλους τους καλής θελήσεως ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης να υιοθετήσουν την πρωτοβουλία να ακολουθήσουν το μονοπάτι αυτό και να συμβάλλουν όσο και όπως μπορούν ώστε το μονοπάτι να γίνει λεωφόρος που θα οδηγήσει τον κόσμο σ’ ένα ειρηνικό, καλύτερο αύριο»
Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ

Ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση αλλά και στην υποδοχή των δρομέων στα χωριά από όπου περνούσαν, κ. Π. Ζεύλας τόνισε ότι το Μονοπάτι Εκεχειρίας από την Ήλιδα στην Ολυμπία μπορεί στο οντολογικό πεδίο να σημαίνει τη μετάβαση από τη χρεία στην ουσία, από το νείκος στη φιλότητα και τελικά από την πλάνη στην αλήθεια. Η εκπαίδευση σε μια εποχή μηδενισμού των αξιών δεν απεμπολεί το δικαίωμα, ταυτόχρονα είναι και υποχρέωση, να κάνει τους μαθητές αυριανούς πολίτες, κοινωνούς στις αρχές και στις αξίες του ολυμπισμού και να μεριμνά οι αξίες αυτές να δοκιμάζονται στη σχέση με τον συνάνθρωπο για να μην  αποβούν λόγος κενός, αλλά πρόταση αληθινής ζωής.
Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ

Ο πρόεδρος του CISM πλοίαρχος AbdulHakeem AlShino

είπε ότι η τελετή που οργανώνετε στο όνομα της Εκεχειρίας είναι περίτρανη απόδειξη ότι η Ελλάδα στηρίζει την εκεχειρία. Το αποδεικνύει μάλιστα  στην πράξη έχοντας καλέσει τον Ahmed Abu, αθλητή από την Παλαιστίνη, περιοχή που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Η πίστη του στην ιδέα της εκεχειρίας τον έκανε να αφήσει τα όπλα και να έλθει εδώ για να τρέξει το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» και να στείλει με τον τρόπο αυτό το δικό του μήνυμα.

Ο πρόεδρος του CISM υπενθύμισε ότι η παγκόσμια Οργάνωση η οποία εκπροσωπεί διοργανώνει κάθε τέσσερα χρόνια αθλητικούς αγώνες στους οποίους μετέχουν αθλητές του στρατού από 134 χώρες και κατά τη διάρκεια των αγώνων, αθλητές που πολεμούν μεταξύ τους αγωνίζονται στον ίδιο στίβο.
Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο ταξίαρχος Παναγιώτης Γεωργόπουλος ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ

Στην εκδήλωση έπαιξαν παραδοσιακά τραγούδια μαθητές του μουσικού σχολείου Βαρθολομιού, υπό τη διεύθυνση του πατέρα Γεώργιου Αναγνωστόπουλου.

Επίσης μαθητές των δημοτικών σχολείων Αυγείου και 6ο Αμαλιάδας έκαναν αναπαράσταση αθλημάτων της αρχαιότητας. Ο πεντάχρονος Ιορδάνης Χρήστος απήγγειλε τον Ολυμπιακό Ύμνο.

Η Συμπολιτεία Ολυμπίας θέλοντας να συνδυάσει τον αθλητισμό με τον πολιτισμό και να κάνει πράξη το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» σε όλες τις εκδηλώσεις της  διοργανώνει  παράλληλα και εκθέσεις καλλιτεχνών με έργα που αφορούν  στον Ολυμπισμό  στην Εκεχειρία και στην Ειρήνη.

Στην τελετή έναρξης του πρώτου «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας» στο χώρο του Νέου Μουσείου της Ήλιδας λειτούργησε έκθεση με έργα ενστόλων και Ηλείων καλλιτεχνών με θέμα τον Ολυμπισμό, την Εκεχειρία, την Ειρήνη αλλά και την Ηλεία.

Από την Ηλεία συμμετείχαν οι: Χρίστος Χάσα, Ελένη Σταθοπούλου, Θεώνη Δαγρέ, Μαίρη Γκάτζου, Ξένια Κολόκα, Ασπασία Παναγοπούλου, Κώστας Καλαμαράς και Αγνή Μυλωνά

Από τους ένστολους συμμετείχαν: ο θρύλος των υπεραποστάσεων και εν ενεργεία σμηναγός Γιάννης Κούρος (ο οποίος ηγείτο και της πορείας του πρώτου «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας»), ο ρέκορντμαν των 110 μ. μετ’ εμποδίων, πρ. κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ πυρονόμος Στέλιος Μπίσμπας με το σχεδιασμό του μεταλλίου που απενεμήθη στους δρομείς, ο καλλιτεχνικός διευθυντή της Unesco Πειραιώς και Νήσων αξιωματικός ε.α. κ. Βασίλειος Μόσχου και η αρχιφύλακας Π.Σ. Νάντια Μπαράκου.

Δυναμικό παρών από πολιτιστικούς συλλόγους στον Δρόμο της Εκεχειρίας

Δυναμικό παρών έδωσαν πολιτιστικοί σύλλογοι του Νομού Ηλείας στις εκδηλώσεις για τον πρώτο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας».

Μέλη των πολιτιστικών συλλόγων Ήλιδας, Καλυβίων και Αυγείου έφτιαξαν εκλεκτά τοπικά εδέσματα για τους καλεσμένους και ετοίμασαν τα στεφάνια από αγριελιά που προσφέρθηκαν στους επιτυχώς τερματίσαντες δρομείς και τα κλαδιά από αγριελιά που δόθηκαν στους καλεσμένους στην τελετή έναρξης.

Τα εξαιρετικά πουγκάκια με ξηρούς καρπούς που εδόθησαν από τον πολιτιστικό σύλλογο Κεραμιδιάς στους δρομείς ταξίδεψαν  τη Μεγάλη Δευτέρα για την Εσθονία για να δοθούν και εκεί  ως δώρο, μαζί με τα δώρα του ΑΣΑΕΔ, ως ένα μικρό δείγμα από τα προϊόντα της Ηλειακής γης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων και οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών της διαδρομής του Μονοπατιού της Εκεχειρίας ήταν παρόντες στην άφιξη των δρομέων και προσέφεραν τον καλύτερο εαυτό τους για να τους φιλοξενήσουν.

Τέλος οι πολιτιστικοί σύλλογοι Πυργιώτισσες και Ωλένης έφτιαξαν τα εδέσματα που προσφέρθηκαν στους δρομείς κατά την άφιξή τους στην Αρχαία Ολυμπία.

Οι νεαρές κοπέλες από τον πολιτιστικό σύλλογο της Ωλένης ήταν αυτές που πρόσφεραν τα μετάλλια και τα στεφάνια στους αθλητές και στη συνέχεια χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

 

 

« από 2 »