Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΦΙΤΟΥ διεξήχθη το απόγευμα του Σαββάτου στην Αρχαία Ήλιδα. Ο συμβολικός αυτός αγώνας είναι αφιερωμένος στο βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο, ενός εκ των πρωτεργατών της Εκεχειρίας, που μαζί με τον βασιλιά της Πίσας Κλεοσθένη και της Σπάρτης Λυκούργο υπέγραψαν το Σύμφωνο της Εκεχειρίας.

Έλαβαν μέρος παιδιά της Πέμπτης και Έκτης δημοτικού καθώς και του Γυμνασίου. Οι νεαροί δρομείς ξεκίνησαν από την πλατεία της Ήλιδας και τερμάτισαν στο ξύλινο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας, σε έναν αγώνα σχεδόν 2 χιλιομέτρων. Τιμήθηκαν όλα τα παιδιά. Όμως ιδιαίτερα τιμήθηκαν οι πρώτοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι από το δημοτικό: Χριστοδουλόπουλος Δημήτριος, Νίκη Μαρνέρη και οι πρώτοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι από το γυμνάσιο: Απόστολος Ντεμαρίνης και Μαρία Αθανασοπούλου.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024.

Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας ΑΜΚΕ,  συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Α.Ε.Δ.), συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με την υποστήριξη του #BE ACTIVE, τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ),  της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (Δ.Ο.Α.), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝ.Ο.Α.), της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ε.Σ.Ο.Α.), του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (Σ.Ε.Ο.), τεχνική υποστήριξη το Πολεμικό Μουσείο, χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101.8, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, τον ΠΣΑΤ, Running News.gr, OVI, apopseis.gr, Greekteachers, εθελοντική υποστήριξη Ε.Ε.Σ. Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Αμαλιάδας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων – Πρόσκοποι Ηλιούπολης, Ε.Ο.ΠΥ.Δ. Βραχναίικων, RUN AMALIADA κ.α.

Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Αστυνομία για τη στήριξή της καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, τους γιατρούς μας, τον ΕΕΣ περιφερειακό τμήμα Πύργου και τον ΕΕΣ Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, παράρτημα Αμαλιάδας που ήταν συνέχεια δίπλα στους δρομείς, παρέχοντας τους υγειονομική κάλυψη. Το Σώμα αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη και πιο ενεργή εθελοντική οργάνωση πρώτων βοηθειών, διάσωσης και ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα με τεράστια πείρα σε τέτοιες εκδηλώσεις και ήταν μεγάλη η ασφάλεια, η σιγουριά αλλά και η τιμή που στήριξαν και εφέτος τους δρομείς.

Προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους υποστηρικτές μας για τη στήριξη και συνδρομή τους η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση και επίτευξη του σκοπού μας: Λουξ, Εμφιαλωμένο νερό δίρφυς, AVANCE car rental, BEFON, ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, DOLE,  KTIMA BRINTZIKI,  Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (για τις εξαιρετικές σταφίδες), Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ και τέλος την ΟΧΕ/ΒΑΑ στη χωρική ενότητα των Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, Πρόγραμμα «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΕΣΠΑ 2021-2027.