Ο Δρόμος του Κλεοσθένη 2024, από την Αρχαία Πίσα στην Αρχαία Ολυμπία (αγώνας 5χλμ) τιμώντας τον βασιλιά της Αρχαίας Πίσσας Κλεοσθένη.

Με τη συμβολική συμμετοχή της Παγκόσμιας πρωταθλήτριας της άρσης βαρών Μαρίας Χριστοφορίδη, της βαλκανιονίκη των 400 μ. Αργυρούλας Γιαννικάκη και περισσότερων από 100 δρομέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι δρομείς ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα από την Αρχαία Πίσα, έτρεξαν δίπλα από τους τάφους των Ελλανοδικών, το ναό της Δήμητρας Χαμύνη, μπροστά από τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και δίπλα από το αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας για να καταλήξουν στην είσοδο του Δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι τρεις πρώτες γυναίκες είναι:
ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (22’46.08)
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΧΗ (23’49.24)
ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ (25’00.05)

Οι τρεις πρώτοι άνδρες είναι:
ΤΣΟΥΚΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ (17’28.68)
ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ (17’39.46)
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (18’04.62)

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Τ.Δ. Αρχαίας Ολυμπίας Δημήτρης Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, οι Ολυμπιονίκες Ιωάννης Μελισσανίδης, Γιώργος Τζελίλη, η Βαλκανιονίκης Αργυρούλα Γιαννικάκη, η Παγκοσμιονίκης Μαρία Χριστοφορίδη, ο Διευθυντής του ΑΣΑΕΔ και κάτοχος επί 35 χρόνια του πανελληνίου ρεκόρ του Μαραθωνίου δρόμου Σπύρος Ανδριόπουλος.

Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας ΑΜΚΕ, με συνδιοργάνωση την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Α.Ε.Δ.), συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με την υποστήριξη του #BE ACTIVE, τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ),  της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (Δ.Ο.Α.), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝ.Ο.Α.), της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ε.Σ.Ο.Α.), του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (Σ.Ε.Ο.), τεχνική υποστήριξη το Πολεμικό Μουσείο, χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101.8, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, τον ΠΣΑΤ, Running News.gr, OVI, apopseis.gr, Greekteachers, εθελοντική υποστήριξη Ε.Ε.Σ. Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Αμαλιάδας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων – Πρόσκοποι Ηλιούπολης, Ε.Ο.ΠΥ.Δ. Βραχναίικων, RUN AMALIADA κ.α.

Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Αστυνομία για τη στήριξή της καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, τους γιατρούς μας, τον ΕΕΣ περιφερειακό τμήμα Πύργου και τον ΕΕΣ Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, παράρτημα Αμαλιάδας που ήταν συνέχεια δίπλα στους δρομείς, παρέχοντας τους υγειονομική κάλυψη. Το Σώμα αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη και πιο ενεργή εθελοντική οργάνωση πρώτων βοηθειών, διάσωσης και ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα με τεράστια πείρα σε τέτοιες εκδηλώσεις και ήταν μεγάλη η ασφάλεια, η σιγουριά αλλά και η τιμή που στήριξαν και εφέτος τους δρομείς.

Προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους υποστηρικτές μας για τη στήριξη και συνδρομή τους η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση και επίτευξη του σκοπού μας: Λουξ, Εμφιαλωμένο νερό δίρφυς, AVANCE car rental, BEFON, ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, DOLE,  KTIMA BRINTZIKI,  Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (για τις εξαιρετικές σταφίδες), Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ και τέλος την ΟΧΕ/ΒΑΑ στη χωρική ενότητα των Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, Πρόγραμμα «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΕΣΠΑ 2021-2027.