ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΡΟΜΟΥ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ 2023

Το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, αμέσως μετά το Δρόμο του Ίφιτου, διεξήχθη στο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας η τελετή έναρξης του Δρόμου Εκεχειρίας 2023.

Η Πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη αναφέρθηκε στην ανάγκη καθιέρωσης της Εκεχειρίας ως ολυμπιακής αξίας και στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τόνισε: «Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε το δρόμο της Εκεχειρίας, σε μια προσπάθεια να θυμίσουμε ότι στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε, οφείλουμε όλοι όσοι πιστεύουμε στον ολυμπισμό και στις αξίες που τον διέπουν, να προβάλουμε την βασική ολυμπιακή αξία, την αξία της εκεχειρίας που οδηγεί στην πολυπόθητη ειρήνη». Και επεσήμανε ότι: «Ο καθένας από εσάς τους δρομείς που συμμετέχετε στον Δρόμο της Εκεχειρίας είσαστε ένας άτυπος αγγελιαφόρος της Εκεχειρίας στη σύγχρονη εποχή».

Τέλος δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στον προπομπό του Δρόμου της Εκεχειρίας κ. Κώστα Χατζή, τον Δρομέα από την Τουρκία κ. Dogan Pekgoz και στην πρέσβειρα του #BEACTIVE, παγκοσμιονίκη του TAE KWON DO κα Μαρία Καρπαθάκη.

Η εκδήλωση έκλεισε με την Ομάδα «Εν Χορώ» από την Ζαχάρω (με στολές της κας Αιμιλίας Γιαννοπούλου) η οποία αφού χόρεψε μοίρασε κλαδιά αγριελιάς από την ιερή γη της Ηλείας σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Στη συνέχεια το τοπικό συγκρότημα Banda Morena έκλεισε την εκδήλωση. Όλοι οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τα τραγούδια κλείνοντας τη γιορτή με χορούς.

Παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος (ο οποίος χορηγεί και στους δρομείς του Δρόμου Εκεχειρίας ως συμβολικό δώρο της Ηλείας ένα μπουκαλάκι με βιολογικό λάδι παραγωγής του), ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημ. Νικολακόπουλος, ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Βαρουξής, ο πρ. δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρ. Χριστοδουλόπουλος,  ο πρ. Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ήλιδας κ. Ν. Καγιανάς, ο πρ. βουλευτής και υφυπουργός κ. Γιώργος Κοντογιάννης.

Στο χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκαν έργα μικρών Ηλείων μαθητών από τις σχολές της κας Ελένης Σταθοπούλου και του κ. Kristo Hasa με θέμα: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος», που ήταν και το θέμα της εικαστικής έκθεσης στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, στους οποίους απενεμήθηκε τιμητική πλακέτα και έπαινος καθώς και στους μικρούς καλλιτέχνες.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας. Συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του #BEACTIVE, τεχνική υποστήριξη Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Τελούν υπό την Αιγίδα: των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γ.Γ.Α., Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, το Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, την Ένωση Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών,

Η διοργάνωση ευχαριστεί θερμά τους εθελοντές της και τους αμέτρητους εθελοντές από όλα τα χωριά του Δρόμου της Εκεχειρίας, οι οποίοι προσφέρουν τα τοπικά τους εδέσματα, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Αμαλιάδας, τον γιατρό κ. Παναγιώτη Μπουρλίδη και τους εθελοντές γιατρούς που τον πλαισίωναν, το πλήρωμα του ΕΚΑΒ και την Ελληνική Αστυνομία, που ακούραστα οι άνδρες και οι γυναίκες της τροχαίας ήταν δίπλα στους δρομείς καθ΄ όλη τη διάρκεια των δράσεών μας,  τους Προσκόπους της Ηλιούπολης, τον Ε.Ο.ΠΥ.Δ. Βραχναίικων και Σ.Ε.ΔΙ.Π. Δυτικής Αχαΐας.

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΕΡΤ-3, Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΕΡΤ Πύργος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), ΑΘΗΝΑ 9,84, RunningNews.gr, OVImagazine, apopseis.gr, Greekteachers.

Επίσημοι Υποστηρικτές: ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, Avance Car Rental, Befon, λούξ, δίρφυς, Karavias art insurance, PTL Papageorgiou Transport Logistics, PMS Security.

ΠρομηθευτέςΥποστηρικτές: Spiroulina PLATENSIS, μπανάνες DOLE, Biolis, ΚΤΗΜΑ ΜΠΡΙΝΤΖΙΚΗ, FarGeco Hellas, ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΗΛΒΙΓΑΛ, ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ (SUPER 36).

Τέλος ευχαριστούμε θερμά τον πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Ήλιδας, Αρχαία Ήλιδα και  τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλυβίων Ήλιδας «Ήλιδα» καθώς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημ. Σχολείου Αυγείου για τη πολύ σημαντική συμβολή τους στην τελετή έναρξης και στον Δρόμο του Ίφιτου.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του διημέρου μπορείτε να βρείτε στο αναλυτικό Δελτίο Τύπου κάνωντας κλικ ΕΔΩ.