ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΔΡΟΜΟΥ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ 2022

Το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, διεξήχθη στην Αρχαία Ήλιδα η τελετή έναρξης του Δρόμου Εκεχειρίας 2022.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον εθνικό ύμνο της Ελλάδος και του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM).

Κηρύσσοντας την τελετή έναρξης η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κυρία Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη, τόνισε  ότι σήμερα παρά ποτέ είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε όλοι τις πανανθρώπινες  αξίες που κληρονομήσαμε μέσω των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων «και να πούμε το δικό μας τον «Ολυμπιακόν αγώνα σώσασθαι», προς όφελος των λαών και της παγκόσμιας κοινότητας. Το γεγονός ότι σε αυτήν την προσπάθειά μας έχουμε σύμμαχο το CISM και συνδιοργανωτή το ΑΣΑΕΔ, ενισχύει αυτήν την προσπάθεια. Αυτό που μένει είναι να γίνει συνείδηση του συνόλου της κοινωνίας.  Η Εκεχειρία δεν πρέπει να απουσιάζει από το Ολυμπιακό Κίνημα. Άλλωστε, ο αθλητισμός μπορεί να ενώσει διαφορετικές φυλές, θρησκείες και ιδεολογίες, αλλά δεν μπορεί από μόνος του να φέρει την ειρήνη, ούτε μπορεί και να πιέσει για την παύση των εχθροπραξιών. Ωστόσο μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο εργαλείο προώθησης ιδανικών που θα αναδείξουν τη σημασία και την ανάγκη για παγκόσμια ειρήνη. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία δεν αφορά μόνο τα κράτη, τους αρχηγούς τους ή τους πολιτικούς. Είναι μια έννοια που αφορά τον κάθε ένα από εμάς».

Ο πρόεδρος του ΑΣΑΕΔ και αντιπρόεδρος του CISM για την Ευρώπη, μαραθωνοδρόμος πλοίαρχος κ. Σπύρος Ανδριόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε:

«Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας είναι ο δρόμος που στην αρχαία Ελλάδα, οι αρχαίοι οπλίτες – αθλητές βάδιζαν από εδώ την Ήλιδα στην Ολυμπία, αφού πρώτα εναπόθεταν τον οπλισμό τους.  Εσείς οι αθλητές περίπου 2.800 χρόνια μετά βαδίζετε τον ίδιο ακριβώς δρόμο με σκοπό να μεταφέρετε το μήνυμα της εκεχειρίας της ειρήνης και της φιλίας των λαών όλου του κόσμου.  Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε ως Ελληνική αντιπροσωπεία στο CISM και για αυτό το λόγο στηρίζουμε κάθε χρόνο αυτή την προσπάθεια της Συμπολιτείας Ολυμπίας που ξεκίνησε το 2016».

Στην εκδήλωση παρέστησαν η βουλευτής Ηλείας κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου η οποία τόνισε την ανάγκη στήριξης της προσπάθειας  και των δράσεων της Συμπολιτείας Ολυμπίας, ο Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Αθλητισμού – Ολυμπισμού και Εθελοντισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Δημήτρης  Νικολακόπουλος καθώς και ο Λευτέρης Βαρουξής, υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ και η Διευθύντρια του Τσεχικου Κέντρου της Αθήνας κα Lucie Kulligova.

Κλείνοντας τους χαιρετισμούς οι επικεφαλής των πέντε αντιπροσωπειών βραβεύθηκαν τιμητικά από τον αντιπρόεδρο του CISM για την Ευρώπη και Διευθυντή του ΑΣΑΕΔ πλοίαρχο κ. Σπύρο Ανδριόπουλο και την πρόεδρο της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη η οποία τους πρόσφερε ως δώρο ένα κλαδί ελιάς από τον γλύπτη κ. Αγγελο Παναγιωτίδη.

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν γλυκά από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Ήλιδας και των Καλυβίων Ήλιδας.

Η εκδήλωση έκλεισε με εξαιρετικό κέφι, χορούς και τραγούδια υπό τους ήχους του τοπικού συγκροτήματος Banda Morena.

Στο χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκαν έργα μικρών μαθητών από την Ηλεία (από τις σχολές ζωγραφικής: Καλλιτεχνικό Εργαστήριο της κυρίας Ελένης Σταθοπούλου και του κ. Kristo Defrim Hasa) και την Τσεχία (από τους μαθητές του σχολείου «Ντάνα και Εμίλ Ζάτοπεκ» της πόλης Τρίνετς αλλά και από την Αθήνα), με θέμα: «Ευοί ωκύποδα!» («Εύγε γοργοπόδαρε»), «Από τον Κόροιβο στον Εμίλ Ζάτοπεκ», που ήταν και το θέμα της εικαστικής έκθεσης του Δρόμου Εκεχειρίας 2022 που έγινε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας στις 6 Απριλίου.

Συνεργαζόμενοι φορείς στις δράσεις της Συμπολιτείας για τον 7ο Δρόμο Εκεχειρίας ήταν το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας. Οι δράσεις είχαν την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του #BEACTIVE και ήταν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, του CISM, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, του ΕΟΤ, της ΕΘΝΟΑ, της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης οι δράσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας είχαν την Τεχνική Υποστήριξη του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και χορηγούς επικοινωνίας τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), την ΕΡΤ, ΕΡΤ-3, Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΕΡΤ Πύργος, ΑΘΗΝΑ 9,84, RunningNews.gr,  OVImagazine, apopseis.gr, Greekteachers.

 

Ευχαριστούμε θερμά: Κύριος Υποστηρικτής των εκδηλώσεων ήταν η Turbomed – Yiannis Paraskevopoulos s.a., Επίσημοι Υποστηρικτές: ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, λούξ, ΔΙΡΦΥΣ, Avance Car Rental, nosti most, Hellenic Gyros, DOLE Hellas, Εθνική Ασφαλιστική, Προμηθευτές- Υποστηρικτές: Biolis, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής Ηλείας, Ένωση Αγροτών Ηλείας ΙΚΕ, FarGeco Hellas, ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΗΛΙΒΙΓΑΛ, Κτήμα Μερκούρη.

Εθελοντικά στήριξαν τις δράσεις: ΣΩΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ, ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, Ε.Ο.ΠΥ.Δ., οι Πρόσκοποι Ηλιούπολης αλλά και όλοι οι κάτοικοι των χωριών που ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τη μοναδική ηλειακή φιλοξενία.

Για περισσότερες φωτογραφίες από τις δράσεις μας επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook: https://web.facebook.com/routeoftruce